ترس از ازدواج یا گاموفوبیا؛ علل، علائم و درمان

به گزارش ایستگاه بازی، ترس از ازدواج یا گاموفوبیا (Gamophobia) به ترس های غیرعادی از تعهد و ازدواج گفته می گردد. از عوامل احتمالی در بوجود آمدن پدیده ترس از ازدواج می توان به ترس از تعهد، ترس از صمیمیت، احساس ناامنی، افسردگی، افکار منفی در خصوص ازدواج و ... اشاره نمود. روان درمانی و تغییر نگرش می تواند به درمان گاموفوبیا یاری کند.

ترس از ازدواج یا گاموفوبیا؛ علل، علائم و درمان

خبرنگاران | سرویس روانشناسی - صرفا اشاره به ازدواج ممکن است شما را وحشت زده و تهاجمی نماید. این مهمترین نشانه گاموفوبیا یا ترس از ازدواج است. مهم نیست چقدر سعی می کنید که با آن مقابله کنید، شما در هر صورت از داشتن یک تعهد جدی می ترسید و هیچ چیز شما را متقاعد نمی نماید که ازدواج ارتباطات و زندگی شما را نابود نخواهد کرد. در نظر افرادی که در خصوص ازدواج دارای دغدغه ذهنی هستند، ازدواج فرایندی است که آزادی آنها را گرفته و آنان را در یک چارچوب خفقان آور دائمی قرار می دهد.

در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست زیر، به موضوع دلخواه خود برسید:

  • ترس از ازدواج یا گاموفوبیا چیست؟
  • علائم گاموفوبیا
  • دلایل گاموفوبیا
  • درمان گاموفوبیا یا ازدواج هراسی
  • راهکارهای مقابله با ترس از ازدواج

ترس از ازدواج یا گاموفوبیا (Gamophobia) چیست؟

به طورغریزی ترس انسان را از موقعیت های خطرناک حفظ می نماید اما ترس غیرمنطقی می تواند فرایند معمول زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. ترس از ازدواج نیز اگر به شکل افراطی بروز کند نوعی اختلال اضطرابی به حساب می آید و همانند بسیاری از ترس های نامعقول دیگر، دلایل متفاوتی دارد؛ از احساس ناامنی شخصی گرفته تا افسردگی یا نگاه منفی به ازدواج.

ازدواج هراسی یا گاموفوبیا نوعی ترس غیرواقعی از پیمان بستن، تعهد دادن و پذیرا شدن التزام برای باقی ماندن در یک ارتباط ثابت و صادقانه در کنار یک شخص دیگر برای همواره است. برای خلق یک ارتباط اطمینان بخش و صمیمی با شریک زندگی، فرد باید با ترس های مختلفی روبرو گردد و خود را پذیرای ریسک های عاطفی نماید.

ترس از تعهد برای افراد مجرد تا حدی طبیعی است. بیشتر افراد مجرد تصور می نمایند که با ازدواج و قبول تعهد، امنیت و آسایشی که زندگی مجردی به آنها می داده را از دست خواهند داد. شما هر زمان که بخواهید به خانه می آیید و هر موقع که بخواهید خارج می شوید، لباس ها و ظرف های کثیف را تا هر زمانی که بخواهید به حال خود باقی می گذارید، و از وقت و پول خود هر طور که مایل باشید استفاده می کنید. در مقابل دیگران هر طور که بخواهید خودتان را نشان می دهید و می توانید ضعف ها و کاستی هایتان را پنهان کنید.

در واقع در بعضی از افراد این مسئله مسئله ای ایجاد نمی نماید چون از نظر آنان ازدواج بخشی از زندگی کامل و ایده آل نیست ولی مشکل آنجاست که شما ازدواج را بخشی از زندگی ایده آل بدانید و در تعارض بین تمایل به ازدواج و ترس از آن قرار گیرید.

علائم گاموفوبیا

علائم عمده ای که ممکن است در افراد (هم مردان و هم زنان) مبتلا به گاموفوبیا دیده گردد، عبارتند از:

  • ترس غیر منطقی و شدید از ازدواج و تعهد (حتی فکر ازدواج یا دیدن یک شخص دیگر که ازدواج می نماید، می تواند باعث ترس گردد)
  • اجتناب کامل از ازدواج یا رویدادها و بحث های مرتبط با آن
  • پرخاشگری، حملات وحشتزدگی و بد خلقی هنگام فکر یا بحث در خصوص ازدواج
  • وجود ترسی غیر منطقی که فرد قادر به کنترل آن نیست
  • عزت نفس پایین
  • علائم فیزیکی مثل لرزش، گریه، ضربان قلب بالا، مشکل تنفس، تهوع یا استفراغ، سرگیجه یا خستگی، عرق و ناراحتی شکمی

دلایل ترس از ازدواج

دلایلی که می توان برای ازدواج هراسی برشمرد عبارتند از:

احساس ناامنی شخصی

ناامنی شخصی می تواند یکی از دلایل اصلی ترس از ازدواج در افراد باشد. ازدواج آسان نیست. مسئولیت های فرد صد برابر می گردد. شما فقط یک رابطه را به اشتراک نمی گذارید، بلکه همه مسایل شخصی، اجتماعی، قانونی و اقتصادی خود را به اشتراک می گذارید. ترس از ازدواج ممکن است از ترس این خطرات و آسیب پذیری توسعه یابد.

حادثه ناراحت نماینده مرتبط

گاموفوبیا همچنین می تواند با هر رویداد ناخواسته و ناراحت نماینده همراه باشد که یک تصویر منفی از ازدواج را در ذهن فرد ایجاد نموده است. این حوادث می تواند طلاق از والدین در دوران کودکی، مورد سوء استفاده واقع شدن از طرف والدین، دیدن کشمکش و نزاع پدر و مادر و یا دیگر زوج های متاهل، شکست در ازدواج یا روابط قبلی، خیانت از طرف شریک زندگی قبلی و یا زیاد شنیدن در خصوص ازدواج های ناپیروز باشد. چنین دغدغه هایی می تواند مسئول ترس افراد از ازدواج باشد.

افسردگی

ترس از ازدواج و تعهد می تواند در شرایط افسردگی تقویت گردد. فرد ممکن است در واقع مایل به ازدواج باشد، اما در خصوص عبور از مراحل ازدواج نگرانی و ترس دارد. عدم اعتماد به نفس، تصویر خود ضعیف، فقدان اعتماد به نفس جنسی و سایر انواع احساسات مرتبط با افسردگی ممکن است باعث گردد فرد از ازدواج و تعهدات دور بماند.

شخصیت درونگرا و اجتنابی

فرد نمی داند در ازدواج با چه چیزی روبرو خواهد شد. خانواده جدید، روابط جدید همه و همه برای کسی که برای خودش خلوتی داشته، درونگرا است یا شخصیت اجتنابی دارد، کابوس است. پیشنهاد می گردد چنین فردی با فردی درست به اندازه خودش درونگرا یا اجتنابی ازدواج کند تا در زندگی مشترک، در عین داشتن فضای دو نفره، به فضای فردی و تنهایی های یکدیگر هم احترام بگذارند.

بیشتر بدانید: با چه کسی ازدواج کنم؟ شبیه به خودم یا متفاوت؟

ترس از بازماندن از اهداف

گاهی فرد به این دلیل ترس از ازدواج دارد که نگران است با هر تغییری، از جمله ازدواج، از اهداف خود باز بماند. واقعیت این است که ازدواج به شما ارزش ها و اعتبارهای جدید می دهد و بعضی اعتبارهای پیشین را از شما می گیرد. بنابراین، با ازدواج دچار ورشکستگی عاطفی، شخصیتی یا معنوی نمی شوید بلکه ارزش ها و داشته هایتان تغییر می نماید.

ترس از صمیمیت

این ترس بیشتر در پسران دیده می گردد. یک پسر از کودکی در فرایند استقلال روانی خود باید از سد مادر بگذرد، ورود به دنیای مردانه مستلزم این است که از مادر فاصله بگیرید تا پدر و عموها او را بپذیرند. بنابراین این نوع صمیمیت ها را دفع می نماید. فرایند استقلال از مادر کم کم در جوانی یک مرد مبدل به استقلال از زنان می گردد و آنها در ناخودمطلع خود از همه زنان خود را بی احتیاج می بینند. این همان نکته مبهم است در شخصیت شناسی مردان که زنان را گیج می نماید

چه زمان به متخصص مراجعه کنیم؟

گابوفوبیا می تواند یک مسئله جدی باشد زیرا ممکن است موجب انزوای فرد گردد. چنین فردی از فکر ازدواج هم می ترسد، اما نسبت به آن کاملا بی میل نیست. این ترس می تواند به شدت به روابط و زندگی خانوادگی یک فرد آسیب برساند. در چنین شرایطی، مشاوره با روانشناس یا روانپزشک لازم است. علاوه بر این، اگر علائم بالا برای یک دوره طولانی مدت، بیش از شش ماه به وقوع پیوسته و زندگی یک فرد را مختل نموده باشد، باید آغاز به درمان نمود.

گاموفوبیا یا ازدواج هراسی چگونه درمان می گردد؟

گاموفوبیا را با استفاده از روان درمانی و داروهای مختلف می توان درمان کرد. درمان های موثر برای از بین بردن پیروز این ترس عبارتند از:

درمان رفتاری شناختی (CBT)

CBT یکی از مؤثرترین درمان های گاموفوبیا است. گاموفوبی ممکن است با خاطره یا تجربه ناراحت نماینده قبلی ارتباط داشته باشد. فردی که ترس از ازدواج دارد ترس او ناشی از تصاویر منفی و افکار مزاحم مرتبط با ازدواج است و نه به دلیل خود ازدواج. رفتاردرمانگر به فرد یاری می نماید تا افکار منفی ای را که نسبت به ازدواج دارد کشف نموده و آنها را با افکار مثبت جایگزین کند.

روبروه درمانی

روبروه درمانی نیز یک روان درمانی موثر دیگری است که برای درمان گاموفوبیا استفاده می گردد. در روبروه درمانی، درمانگر شخص را در شرایط مشابه با ازدواج و یا بحث در خصوص ازدواج قرار می دهد. در کنار آن، درمانگر فرد را راهنمایی می نماید تا در طول جلسه درمانی، آرامش خود را حفظ نموده و ریلکس باشد. با روبروه منظم فرد به آن شرایط عادت نموده و قادر به تحمل و مدیریت اضطراب خود می گردد.

خانواده درمانی

خانواده درمانی یک مولفه مهم در فرایند درمان است. درمانگر با خانواده فرد مشاوره نموده و آنان را در خصوص شرایط فرد گاموفوبیک مطلع می نماید. در حقیقت، جلسات مشاوره منظم با خانواده، باعث حمایت خانواده از فرد و بالا رفتن انگیزه درمان در او می گردد و می تواند کلید پیروزیت درمان باشد.

دارودرمانی

در موارد انزوا و اضطراب، ممکن است از دارو استفاده گردد. داروهای متداول داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی هستند. با این حال، روان درمانی های مطرح شده در درمان گاموفوبیا موثرتر است.

چگونه با ترس از ازدواج مقابله کنیم؟

1- خواسته هایتان را معین کنید. باید مطمئن شوید که می خواهید زندگیتان را با فرد دیگری تقسیم کنید. بسیاری از افراد مجردی که نمی توانند تعهد را قبول نمایند دلیلشان این است که نمی توانند تصمیم بگیرند که آیا واقعا کسی را می خواهند یا خیر.

2- درک کنید که هیچ چیز واقعا پس از ازدواج تغییر نمی نماید. قرار نیست هیچ چیزی در روابط شما بعد از ازدواج تغییر کند، خیلی زود بعد از اینکه لباس عروس و دامادی را از تن درآوردید همه چیز به شکل قبل خواهد بود.

3- با زوج های خوشبخت و متاهل دیدار کنید. اگر گامافوبیکی هستید که می تواند صحبت در خصوص ازدواج را تحمل کند. می توانید با مراجعه به مراکز مشاوره ازدواج افراد یا زوج هایی را پیدا کنید که ترس از ازدواج داشته اند ولی اکنون متاهل هستند. حرف زدن با آنان ویا دیگر زوج های شادمان می تواند به شما یاری کند.

4- ترس خود را ریشه یابی کنید. شاید شما احتیاج دارید نگاهی به اطراف خود بیاندازید و معین کنید که آیا ممکن است ترس از ازدواج شما نتیجه درونی کردن روابط ناپیروز خودتان یا دیگران باشد. شاید مسائل ازدواج پدر و مادرتان شما را تحت تأثیر قرار داده و باعث شده شما همواره تعهد به دیگران را رد کنید. باید بدانید که وجود ترس هایی نظیر ترس از عدم پذیرش، تغییر و از دست دادن آزادی کاملا معقول و طبیعی است. اگر از وجود آنها اطلاع داشته باشید، می توانید استراتژی هایی برای فایق آمدن به آنها ایجاد نمایید. هرچه که هست، کشف منبع اصلی ترس شما گام مهمی در از بین بردن آن است.

5- انتظارات خود را از ازدواج آنالیز کنید. آیا انتظاراتتان از ازدواج واقعی است؟ آیا می ترسید بعد از ازدواج تمام تصورات فانتزیتان از ازدواج در هم بشکند. شما تنها نیستید. خیلی ها مثل شما فکر می نمایند. در واقع یکی از دلایل اصلی ترس از ازدواج این است که افراد فکر می نمایند ازدواج ناپیروزی خواهند داشت و ترس آنان باعث می گردد با رد کردن پیشنهاد ازدواج شانس پیروزیت در آن را به طور کل از دست بدهند.

6- در دوره نامزدی مهارت های متعهد شدن خود را تقویت کنید. با نامزدتان در خصوص اهداف زندگی و آرزوهایی که در سر می پرورانید، صحبت کنید. همچنین جنبه های روحی و باطنی و شخصیت درونی خود را برای طرف مقابل آشکار نمایید. انجام این کار موقعیت های نابی برای تجربه اعتماد، صمیمیمت و نزدیکی فراهم می آورد.

7- ببینید چه به دست می آورید. به چیزی که از دست می دهید فکر ننموده و از آن نترسید بلکه به چیزهایی فکر کنید که در ازای یک رابطه صادقانه و عاشقانه بدست می آورید مانند اعتماد، صمیمیت، نزدیکی.

8- به دنبال درمان باشید. اگر خودتان قادر نیستید به نگرانی هایتان در خصوص ازدواج سرانجام دهید به دنبال یاری حرفه ای باشید.

بعضی از افراد در کل ازدواج را ضروری نمی دانند. اگر شما هم در تمام تلاشتان برای غلبه بر ترس از ازدواج ناپیروز بودید، می توانید روابط خود را به گونه ای که مطلوبتان است، شکل دهید و از زندگی تان لذت ببرید.

بیشتر بخوانید: آیا ازدواج کردن نشانه پیروزیت و خوشبختی است؟

برگرفته از: healthtopia و hellogiggles

منبع: setare.com
انتشار: 8 اسفند 1399 بروزرسانی: 8 اسفند 1399 گردآورنده: managore.ir شناسه مطلب: 1406

به "ترس از ازدواج یا گاموفوبیا؛ علل، علائم و درمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ترس از ازدواج یا گاموفوبیا؛ علل، علائم و درمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید