چرا انسان ها تا این اندازه گوشت می خورند؟
به گزارش ایستگاه بازی، انسان ها از دوران ماقبل تاریخ گوشت می خوردند و با گذشت زمان بیش تر از آن استفاده کرده اند. به گفته سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) تنها طی 50 سال گذشته تولید جهانی گوشت چهار برابر افزایش یافته و به حدود 350 میلیون تن در سال رسیده است.
به گزارش خبرنگاران به نقل از دویچه وله، این فرایند هیچ نشانه ای از کاهش و مصرف گوشت را نشان نمی دهد. پیش بینی های کنونی نشان می دهند که تا سال 2050 میلادی تا 455 میلیون تن گوشت در سال تولید خواهد شد.
منبع غذایی ناکارآمد
دانشمندان مدت هاست که نگرانی های خود را در مورد تاثیرات زیست محیطی علاقه انسان به گوشت به ویژه در مورد حیوانات پرورش داده شده به شیوه صنعتی مطرح کرده اند و آن را یک منبع غذایی ناکارآمد می دانند بر اساس این استدلال که برای تولید آن به انرژی، آب و زمین بیش تری نسبت به سایر چیز هایی که می خوریم نیاز داریم.
به عنوان مثال، پژوهشی اجرا شده بر روی تاثیر کشاورزی نشان داد که تولید گوشت گاو مسئول انتشار گاز های گلخانه ای شش برابر بیش تر است و در مقایسه با تولید پروتئین گیاهی مانند نخود به 36 برابر زمین بیش تر نیاز دارد.
این پژوهش نتیجه می گیرد که اجتناب از گوشت و محصولات لبنی بزرگترین راه برای کاهش اثرات زیست محیطی ما بر روی کره زمین است. بدون مصرف گوشت و لبنیات استفاده از زمین های کشاورزی جهانی می تواند بیش از 75 درصد کاهش یابد. علاوه بر این، طبق منابع صندوق جهانی حیات وحش (WWF) 60 درصد از دست رفتن تنوع زیستی جهانی به دلیل رژیم های غذایی مبتنی بر گوشت است.
روانشناسی پس پرده خوردن گوشت
با این وجود، بسکمک از ما بدون توجه به این مضرات به خوردن گوشت ادامه می دهیم. بنجامین باتلار روانشناس اجتماعی از دانشگاه تریر آلمان این موضوع را به عادت، فرهنگ و نیاز های درک شده نسبت می دهد. او می گوید:فکر می کنم بسکمک از مردم تنها از طعم گوشت لذت می برند و نکته دیگر هویت بخشی غذا خوردن است. بسکمک از غذا های سنتی حول محور غذا های گوشتی خاصی می چرخند و اغلب اوقات این عادت ها مانع از آن می شوند که فکر کنیم مصرف گوشت واقعا بد است، زیرا این کاری است که ما همیشه به صورت متداول و منظم انجام داده ایم.
ما معمولا چگونگی ذبح حیوانات را نمی بینیم
سپس این واقعیت وجود دارد که، چون چیزی که می خوریم ما را به یاد یک حیوان یا رنجی که در راه رسیدن آن به بشقاب کشیده شده نمی اندازد می توانیم راحت تر از مضرات آن غافل شویم. باتلار می گوید با این وجود، زمانی که با دیدگاه متفاوتی روبرو می شویم خواه در صحبت با یک فرد گیاهخوار یا تماشای یک مستند در مورد شرایط حیوانات ممکن است احساس کنیم نیاز داریم که خود را توجیه کنیم مثلا با گفتن این که انسان ها همیشه گوشت خورده اند.
پژوهش ها نشان می دهند که توجیه خوردن گوشت به عنوان بخشی طبیعی و ضروری از رژیم غذایی ما چیزی است که بیش تر برای مردان معمول است.
باتلار توضیح می دهد:شما این موضوع را در عادات غذایی می بینید. زنان جوان و مردان کمتری هستند که گیاهخوار می شوند، زیرا هنوز یک تصور کلیشه ای مردانه وجود دارد مبنی بر آن که مردان گوشت می خورند و این به ایده شکارچی بودن مردان قوی و باور های غلط تکاملی در مورد مصرف گوشت باز می شود.
فرضیه گوشت ما را انسان ساخت
دانشمندان مدت ها بر این باور بودند که خوردن گوشت به اجداد ما کمک می کند تا اشکال بدن انسان مانند تری پیدا کنند و خوردن گوشت و مغز استخوان به انسان راست قامت (هوموارکتوس) انرژی لازم برای تشکیل و تغذیه مغز بزرگ تر را در حدود دو میلیون سال پیش بخشیده است. با این وجود، نتیجه پژوهشی تازه اهمیت مصرف گوشت را در تکامل ما زیر سوال برد.
نویسندگان مطالعه استدلال کردند در حالی که شواهد باستان شناسی برای مصرف گوشت همگام با ظهور انسان راست قامت افزایش می یابد این موضوع را می توان با توجه بیش تر به دوره زمانی توضیح داد. هر چه دیرینه شناسان بیش تر در پی یافتن شواهد باستان شناسی از استخوان های قصابی شده بودند بیش تر آن را پیدا می کردند.
نویسندگان مقاله پژوهش اجرا شده نوشتند در نتیجه افزایش استخوان هایی که در این مدت مشاهده شده لزوما شاهدی بر رشد انفجار در خوردن گوشت نیست.
برایانا پوبینر دیرینه انسان شناس در موزه تاریخ طبیعی اسمیتسونین در ایالات متحده و یکی از نویسندگان مقاله حاصل از نتایج آن پژوهش می گوید:من قطعا از این یافته بسیار شگفت زده شدم. من یکی از افرادی بودم که برای مدت طولانی این روایت را مطرح می کردم که انسان راست قامت تکامل یافته، زیرا خوردن گوشت افزایش یافته است. بنابراین، این یافته ها چیزی است که من را وادار ساخت تا برداشت خود را از تاریخ تکامل مورد بازنگری قرار دهم.
غذای گیاهی چه نقشی در تکامل ما داشت؟
به گفته پوبینر که در مورد تکامل رژیم غذایی انسان پژوهش می کند خوردن گوشت ممکن است مسئول بزرگ شدن مغز ما نبوده باشد.
او می گوید:ما در زمان شروع گوشتخواری شاهد افزایش بزرگی در مقدار مغز نیستیم. مقدار مغز در عصر انسان راست قامت کاملا بزرگتر شد.
شواهدی وجود دارند که نشان می دهند انسان های اولیه زمانی که مغزشان بزرگ تر می شد شروع به پختن غذای خود کردند. گرم کردن غذا مواد مغذی اضافی را آزاد می کند و فرایند هضم را سرعت می بخشد، زیرا غذا نرم تر شده و جویدن آن آسان تر است. پوبینر هم چنین معتقد است که تکامل انسان به یک ترکیب غذایی سالم نسبت داده می شود.
پوبینر می گوید:جالب این است که ایده هایی وجود دارند که نشان می دهند این یک نوع غذای خاص نیست که تاریخ تکامل ما را هدایت کرده بلکه نکته کلیدی این است که بتوانیم غذا های متنوعی بخوریم که ما را بسیار پیروز کرده و راهی برای انسان سازی است.
در حال حاضر 75 درصد غذای جهان تنها از 12 گیاه و پنج گونه جانوری تهیه می شود. با این وجود، زمانی که انسان بیش از حد از یک منبع غذایی استفاده می کند این موضوع می تواند باعث مسائل برای سلامتی اش شود.
دکتر میلتون میلز پزشک داخلی و مراقبت های ویژه در ایالات متحده به دویچه وله می گوید:پژوهش های بی شماری نشان می دهند زمانی که انسان پروتئین حیوانی مصرف می کند این موضوع با ایجاد انواع سرطان ها مرتبط است. برخی افراد استدلال می کنند که گیاهخواران یا وگان ها معمولا پروتئین و مواد مغذی کافی را از رژیم غذایی خود دریافت نمی کنند میلز که طرفدار رژیم های غذایی مبتنی بر گیاه است و وب سایت خود را برای افزایش آگاهی در مورد این موضوع راه اندازی کرده مخالف این استدلال است.
او می گوید:این درست نیست. نظریه های دفاع از خوردن گوشت 50 تا 60 سال پیش مطرح شدند زمانی که مردم تصور اشتباهی داشتند مبنی بر آن که گوشت به نوعی مغذی تر از غذا های گیاهی است.
پس از این چه رخ خواهد داد؟
اگر اشتها و اشتیاق فعلی مردم جهان به گوشت تغییر نکند جمعیت جهان ممکن است تا سال 2050 میلادی به قدری زیاد باشد که بتواند خود را تغذیه کند زمانی که به جمعیت جهانی تقریبا 10 میلیارد نفری خواهیم رسید.
با این وجود، چگونه می توان سطح مصرف جهانی گوشت را کاهش داد؟ باتلار روانشناس معتقد است که تغییر تدریجی با مداخله از بالا به پایین امکان پذیر است و راهی رو به جلو خواهد بود.
او می گوید:به عنوان مثال، با گران کردن فرآورده های گوشتی به نفع زندگی حیوانات و هم چنین کاستن از هزینه های صرف شده برای پاکسازی آب و هوا عمل می کنیم. ارزان تر کردن محصولات جایگزین تولیدات گوشتی نیز راهکار مناسب دیگری خواهد بود.
به گفته باتلار آن چه اهمیت دارد این است که شرایطی ایجاد شود که مردم را قادر سازد تا ارتباط مثبتی با جایگزین های گیاهی برقرار کنند.
او می گوید:به جای این که آنان را با گفتن نباید گوشت بخورید از مصرف محصولات گیاهی زده و دور کنیم احتمالا باید بگوییم آیا این را امتحان کردید؟ این واقعا خوب است و به محض اینکه متوجه شوند طعم غذای گیاهی یکسان یا حتی بهتر است و برای سلامتی مان و هم چنین بهبود شرایط آب و هوا و رفاه حیوانات بهتر است تغییر به صورت خود به خود رخ خواهد داد.
تغییر نگرش در حال حاضر حتی در آلمان دوستدار گوشت آشکار شده است. طبق آمار سال 2021 میلادی در آلمان بازار جایگزین های گوشت در آن کشور با افزایش 17 درصدی تولید غذا های گیاهی در مقایسه با سال 2020 میلادی با رونق همراه بوده است.
منبع: فرارو