دورنمای بازار سرمایه پس از راه اندازی فروش تعهدی

به گزارش ایستگاه بازی، فروش استقراضی بعد از نظارت کمیته فقهی سازمان بورس در نهایت با اعمال تغییراتی به فروش تعهدی تغییر نام داده و طبق وعده مسئولان قرار است تا انتها ماه جاری رونمایی گردد. در این راستا کارشناسان رونمایی از یک ابزار اقتصادی جدید را به نفع بازار سرمایه، کاهش ریسک و افزایش حجم نقدشوندگی بازار می دانند.

دورنمای بازار سرمایه پس از راه اندازی فروش تعهدی

جهت دریافت مشاوره خدمات طراحی لوگو از بهترین و باتجربه ترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی لوگو و آرم تجاری تا برندینگ حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.

به گزارش خبرنگاران، زمزمه های راه اندازی اختیار معاملات و خرید و فروش استقراضی از سال 1395 به گوش می رسد و از آن موقع تا به امروز نه تنها زمان راه اندازی آن از زبان مسئولان متغیر بوده، بلکه ماهیت آن نیز به چالش کشیده شده و در برهه ای از زمان مطرح شد که کمیته فقهی سازمان بورس فروش استقراضی را مشروع نمی داند و قرار است ابزاری با نام فروش تعهدی جایگزین فروش استقراضی شود.

اتفاقی که اظهارات اخیر شاپور محمدی - رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار - بر آن صحه گذاشت و نه تنها به نظر می رسد فروش تعهدی به صورت رسمی جایگزین فروش استقراضی شده است، بلکه به گفته وی، فروش تعهدی تا دو هفته دیگر راه اندازی خواهد شد.

فروش تعهدی چیست؟

محمدی در این راستا به خبرنگاران شرح داد که فروش تعهدی سهام، شکل طراحی ابزار مالی اسلامی شده فروش استقراضی بوده و مبتنی بر دو عقد وکالت است که این فرآیند را از نظر شرعی امکان پذیر می نماید. فروش استقراضی از نظر شرعی به شکل غربی در ایران قابل پیاده سازی نیست. از این جهت با ترکیب دو وکالت این امکان فراهم شده است که فروش استقراضی در ایران راه اندازی شود و تحت عنوان فروش تعهدی نامیده شود.

او با تاکید بر این که فروش تعهدی تا خاتمه سال 1398 اجرایی می شود و یک ابزار جدید به ابزارهای مالی اضافه خواهد شد، گفت که سازمان بورس در این حوزه کار خود را تقریبا تمام نموده و این موضوع در حال حاضر در اختیار بورس تهران و فرابورس ایران است. بر این اساس، تا دو هفته آینده یعنی قبل از به خاتمه رسیدن بهمن، فروش استقراضی تحت عنوان فروش تعهدی در ایران اجرایی خواهد شد. راه اندازی فروش تعهدی مصوبه شورای عالی بورس و همچنین کمیته فقهی را اخذ نموده و هم تایید فقهی و هم تایید شورای عالی بورس را دارد.

فروش تعهدی باعث کاهش ریسک بازار می شود

همچنین در این زمینه یک کارشناس بازار سرمایه با استقبال از راه اندازی ابزارهای جدید مالی در بازار سرمایه، مزایای فروش تعهدی بر این بازار را تشریح کرد.

فردین آقابزرگی در گفت وگو با خبرنگاران، با تاکید بر اینکه هرچه به عنوان تنوع و ابزارسازی در بازارهای مالی و بازار سرمایه بکار گرفته شود، برای ایجاد زیرساخت های لازم برای ایجاد شادابی، کاهش ریسک و افزایش حجم نقدشوندگی بازار بسیار یاری نماینده است، اظهار کرد: فروش استقراضی یکی از ابزارهایی بود که در ابعادی نقاط مبهمی از لحاظ شرعی داشت که با ساز و کاری که کمیته فقهی بورس در نظر گرفت ابهامات رفع و فروش تعهدی نامگذاری شد.

وی با بیان اینکه فروش تعهدی جزو تکمیل نماینده ترین ابزارهایی است که باعث محدودیت نوسان قیمت می شود، گفت: این اتفاق نه با اعمال محدودیت نظارتی بلکه به صورت خود التزام برآوردی از یک گزینه ای به منظور پیشگیری از نوسان شدید چه در جهت افزایش و چه در جهت کاهش محسوب می شود.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه ایجاد تفکر استفاده حداکثری از ابزارهای مالی و تنوع بخشی به ابزارهای مالی بسیار یاری نماینده است، ابراز کرد: در یک ابعادی فورش استقراضی به منزله مقایسه با لاین اعتباری است که در اختیار یک سرمایه گذار یا فعال بازار قرار داده می شود؛ در نتیجه با در اختیار داشتن همچنی ابزاری، حتی در زمانی که دارنده سهام شخص نباشد این اختیار را به دست می گیرد. یعنی حکم بر دارندگی سهام امکان ایجاد فروش را سد نمی نماید و حتی کسانی که دارنده سهام نیستند، امکان فروش سهام در آینده را پیدا می نمایند و تعهد می دهند که سهام را مجددا برگردانند.

آقابزرگی با بیان اینکه فروش تعهدی بازه زمانی و حدس های کارشناسی در قالب قیمت در آینده را تا حدود زیادی معین می نماید، ادامه داد: بنابراین می توان آن را مشابه اعتباری که در اختیر یک شخص قرار گرفته است بدانیم. فروش تعهد یاری زیادی می نماید به افزایش حجم نقدشوندگی و افزایش حجم معاملات. هرچه حجم بازار و ریسک بازار کثرت داشته باشد، ریسک نوسان قیمت و حتی ریسک سرمایه گذاری کاهش پیدا می نماید که جزو رسالت و ذات بازار است.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه حجم معاملات بیش از 90 درصد بازارهای سرمایه در جهان به ابزارهای مالی، مشتقات و سایر اوراق بازار به جز سهام و حق تقدم برمی شود، اظهار کرد: تعداد بورس هایی که معاملاتشان محدود به سهام و حق تقدم است بسیار محدود بوده که بورس ایران نیز در رده این بورس ها قرار گرفته است. بنابراین راه اندازی فروش تعهدی دریچه روشنی رو به توسعه و تعالی بازار سرمایه است.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار امیدواری کرد که ایجاد این ابزارها و ایجاد تنوع در ابزارهایی که بکار گرفته می شود، در نهایت با حداکثر کارایی و بهره وری در جهت تامین مالی بنگاه های مالی باشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 16 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: managore.ir شناسه مطلب: 723

به "دورنمای بازار سرمایه پس از راه اندازی فروش تعهدی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دورنمای بازار سرمایه پس از راه اندازی فروش تعهدی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید