جگرکی ها باز؛ کتابفروشی ها تعطیل! ، اعتراض ادامه دار کتابفروشان به تعطیلی 10 روزه
به گزارش ایستگاه بازی، بعد از نادر قدیانی، حالا این مدیرعامل به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) است که می نویسد: تعطیل کردن کتابفروشی ها با صادر کردن چند بخشنامه شتاب زده و غیرکارشناسی، مرگ جریان پویا و بانشاط فرهنگ و آگاهی را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش گروه فرهنگی خبرنگاران، پیرو واکنش های گسترده ناشران و کتابفروشان به تعطیلی کتابفروشی ها در پی شیوع کرونا و از سوی مقابل فعالیت بسکمک از مشاغل، بعضی از کتابفروشان نسبت به تصمیم ستاد کرونا اعتراض کردند.
نادر قدیانی، نخستین ناشر و کتابفروشی بود که نسبت به این موضوع گله کرد و نسبت به زیان ناشی از تعطیلی ها به صنف نشر هشدار داد. در ادامه هومان حسن پور رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و بسکمک دیگر از کتابفروشی ها با تماس های گوناگون با خبرگزاری فارس، اعتراض خود را اعلام داشتند.
در ادامه این واکنش ها، نامه حسین سعیدی مدیرعامل به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد تعطیلی کتابفروشی ها هم منتشر می گردد:
بسمه تعالی
بخوان به نام پروردگارت که دنیا را آفرید. همان خدایی که انسان را از خون بسته به وجود آورد. بخوان که پروردگارت از همه عظیموارتر است. همان پروردگاری که از طریق قلم تعلیم داد.
جناب آقای دکتر سید عباس صالحی وزیر معزّز و فرهیخته فرهنگ و ارشاد اسلامی
با تقدیم سلام و احترام
در لحظه تلاقی پیغامبر و جبرئیل، نقطه شروع رسالت حضرت ختمی مرتبت بر مبنای خواندن شکل گرفت و اعجاز او در سراسر قرون و اعصار، کتاب بود که مردمان بخوانند و در آیات آن اندیشه نمایند و کیست که امروزه مطالعه و افزایش آگاهی ناشی از خواندن را به حال جوامع و احوالات شخصی و اجتماعی انسان ها مفید نداند؟
در شرایطی که ویروس همه گیر کرونا، ارتباطات انسانی و احوالات شخصی، اجتماعی و اقتصادی همه جوامع را تحت تاثیر اثرات مرگبار خود قرار داده است و در کنار آن بی تدبیری ها و سوءمدیریت های بعضی از مدیران، مهار این بلیّه را سخت تر می کند، باید به دنبال راهی بود تا به آرامش و رشد افراد جامعه در این شرایط به خصوص کمک رساند.
استقبال خیره نماینده و غافلگیر نماینده ایرانیان از اولین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، اقبال زیاد مردمی به طرح های فصلی فروش کتاب، مراجعات فراوان علاقه مندان به کتاب و کتابخوانی به کتابفروشی ها و نیز رشد بی سابقه اقبال به کتاب های الکترونیک در یکسال اخیر در سال گذشته نشان داد که مردم کشور عزیزمان، علیرغم همه فشار های اقتصادی و تنگنا های اقتصادی، در این شرایط کتاب را برای پر کردن اوقات خود و راهی بی خطر برای سلامت روح و روان برگزیده اند و طبیعی است که زیرساخت های موجود در فضای مجازی، هرگز نمی تواند جایگزین فروشگاه های کتاب باشد.
در مقابل این چنین پیغام های روشنی که استقبال از کتاب و احتیاج به مطالعه را فریاد میزند، تصمیم به تعطیلی کتاب فروشی ها، غیر کارشناسی و به دور از مصلحت تلقی میگردد. زیرا همچنان که گوشت و نان و سبزی، مورد احتیاج مردم است و کالای ضروری محسوب میشوند، کتاب نیز که نقشی راهبردی و اساسی در سلامت روح و رشد معنوی افراد دارد، ضروری و بدیهی تلقی می گردد.
کتاب ها و کتابفروشی ها، خونِ فرهنگ و آگاهی در رگ های اجتماع است و تعطیل کردن کتابفروشی ها با صادر کردن چند بخشنامه شتاب زده و غیر کارشناسی، مرگ جریان پویا و با نشاط فرهنگ و آگاهی را به دنبال خواهد داشت.
صرف نظر از لطمات اقتصادی جبران ناپذیر ناشرین که همانند همه صنوف در یکسال گذشته متضرر شده اند، به نظر میرسد عدم توجه به اهمیت کتاب و کتابخوانی و کتاب فروشی در شرایط فعلی، به حال هیچ کس مفید و مطلوب نباشد. در چنین شرایطی از حضرتعالی که همواره دغدغه فرهنگ این مرز و بوم را داشته اید و از هیچ کوشش و کوششی در جهت خدمت به اهداف و آرمان های جمهوری اسلامی ایران دریغ نکرده اید، خواهشمندم اینبار نیز، چون همواره در کنار اصحاب نشر و کتاب از ستاد ملی کرونا پیگیر بازگشائی کتابفروشی ها در این روز های ابتدائی سال باشید.
بدیهی است که مخاطبان کتاب و کتابفروشی ها، افراد فرهیخته و آگاهی هستند که با رعایت پروتکل های بهداشتی می توانند خریدی امن و مطمئن در فضا های بهداشتی و ضدعفونی شده کتاب فروشی ها داشته باشند.
در جوار بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا علیه السلام، از خداوند عظیم مسالت مینمایم که بلا و بیماری را از آحاد مردمان شریف کشورم دور و این ویروس را ریشه کن کند و مسئولین و خدمتگزاران به مردم را در پناه خود سلامت بدارد و به ایشان توفیقات بیش از پیش عنایت کند.
حداقل از همان کشور های اروپایی که قبله دولتند، تقلید کنید
همچنین سعید مکرمی، مدیر کتابفروشی های اسم در نامه ای به وزیر ارشاد، نسبت به این تصمیم ستاد ملی کرونا اعتراض کرد. متن نامه او هم به توضیح زیر است:
جناب آقای دکتر صالحی
وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی
روز گذشته در خبری خواندم که استاد ما جناب آقای نادر قدیانی که از پیشکسوتان نامدار کتاب کشورند، در نامه ای از شما خواستند که کتابفروش ها را از تعطیلی های کرونا نجات بدهید.
آقای دکتر! ما اهالی زیست بوم کتاب شما را مردی فاضل و فرهنگی می دانیم. شما از اعضای اصلی ستاد ملی کرونای کشورید. جایی که سیاست ها و دستورالعمل های بالادستی کل نظام در آن گرفته می گردد. تعجب و شکوِه هم همین جاست. چطور می گردد فردی با صندلی شما به فکر چرخه کتاب کشور نباشد؟ مگر می گردد وزیر فرهنگ و رییس حوزه فرهنگی و رسانه ای ستاد کرونا، نشسته باشد و وقتی پای ذبح یک اکوسیستم مطرح می گردد کاری با حدود 10 هزار نفر عیالش در این بخش نداشته باشد.
شما خوب می دانید که چرخه کتاب در میان صنایع دیگر، نحیف ترین و آسیب پذیرترین صنعت است به گونه ای که دوره بازگشت پذیری سرمایه آن نسبت به دیگران بسیار طولانی تر بوده و درآمدهایش نسبت به هزینه هایش ناچیز است. وقتی کتابفروش نباشد ناشر چطور بفروشد؟ وقتی ناشر نفروشد نویسنده برای که بنویسد؟
سوال های زیادی اینجا مطرح است. اگر پای درد دل اهالی کتاب نمی نشینید، نان شان را هم آجر نکنید!
رویه ها و روال هایی که از دولت در طی این سال ها دیده ایم نگاهی قبله گون به کشور های اروپایی است. همۀ ما شاهد بوده ایم که مصادیق متعددی از تقلید و مقایسه در رفتار و گفتار مدیران ارشد اجرایی کشور وجود داشته است. در این زمینه هم به این مبنا پایبند باشید. حداقل از همان فرانسه تبعیت کنید و کتابفروشی ها را در گروه اول مشاغل بگنجانید و از ورشکستگی بیشتر نجات دهید.
کتابفروشی ها را بستید، جگرکی ها را باز گذاشتید!
محمدتقی حق بین، مدیر کتابفروشی خانه کتاب شفق هم طی روز های اخیر اظهار داشت: قرار بود تعطیلی کتابفروشی ها در ایام قرنطینه مورد تجدیدنظر قرار گیرد، اما این پرونده شیرینی فروشی ها و جگرفروشی ها مورد تجدید نظر نهاده شد تا اغذیه فروشی ها باز بمانند و کتابفروشی ها تعطیل.
طی روز های گذشته کتابفروشی ها با اشاره به اینکه بسکمک از اغذیه فروشی ها، قنادی ها و. فعال هستند، چرا باید کتابفروشی ها که عموما محل مراجعات فراوان نیست، تعطیل شوند؟ نسبت به 10 روز تعطیلی گلایه کردند.
منبع: خبرگزاری دانشجو