جزییات ارایه خدمت به مادران باردار در بحران کرونا ، سامانه 4030 جوابگوی سوالات مادران

به گزارش ایستگاه بازی، رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت با اشاره خدمات ویژه ماماها در همه گیری کرونا و با بیان اینکه ماماها جزو مظلوم ترین گروه ها در نظام سلامت هستند، گفت: سرمایه گذاری بر مامایی تنها به معنی ارتباط یک طرفه و درخواست های مکرر ما از ماما نیست؛ بلکه باید توقعات او هم برآورده شود و اینکه صرفا سالی یک بار به تبریک روز ماما بسنده کنیم، کافی نیست .

جزییات ارایه خدمت به مادران باردار در بحران کرونا ، سامانه 4030 جوابگوی سوالات مادران

دکتر نسرین چنگیزی در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به شعار روز دنیای ماما مبنی پیگیری شاخص ها، سرمایه گذاری بر روی ماماها، گفت: شعار بر این موضوع تاکید می کند که پیگیری داده ها و سرمایه گذاری روی ماماها رمز موفقیت و بهبود شرایط مادران و نوزادان و ارتقای سلامت آنان خواهد بود. با تقویت خدمات مامایی در نظام سلامت در کل دنیا باید به سمت به صفر رساندن علل مرگ قابل اجتناب مادران باردار حرکت کنیم و تا سال 2030 این علل مرگ به صفر برسد که با تاکید بر این شعار و با توجه به فاصله زمانی کمی که تا زمان موعود داریم، باید حرکت خود به سمت ارتقای سلامت مادران و کاهش علل مرگ قابل اجتناب را سرعت بخشیم.

وی افزود: مامایی فقط عرصه زایمان نیست، بلکه باید بدانیم فعالیت مامایی در عرصه های متفاوتی از خدمات مراقبتی و سلامتی نقش آفرینی می کند (گروه های سنی متفاوت زنان، سلامت باروری، سلامت مادران، سلامت نوزادان و بچه ها ...) در رابطه با سلامت مادران، با دقت بر عملکرد درست از دوره مشاوره قبل از بارداری تا انتهای زایمان و پس از زایمان می توانیم هم شاهد مادران سالم و هم نوزادان سالم تر بوده و زایمان خوب و سلامتی داشته باشیم. فراموش نکنید که بحث سلامت نوزاد در یک ماه اول از اهمیت بالایی برخوردار است و نیروهای مامایی بر این موضوع اهتمام ویژه ای می ورزند.

چنگیزی اعلام نمود: امیدواریم که فقط با رسیدن به روز ماما به جامعه مامایی کشور و به تبریک بسنده نکنیم؛ همانگونه که در طول سال از آنها کمک می گیریم، به حقوق مادی و معنوی ایشان در همه ایام فکر کنیم و جایگاه درستی برای آنها تبیین کنیم. همانگونه که از سایر گروه ها و رده های بهداشت و درمان تشکر می کنیم، حقوق مادی و معنوی ماماها را دقیق تر ببینیم. اگر یک ماما با عشق کار می کند باید حقوقی متناسب با زحمتی که می کشد برایش دیده گردد به عنوان مثال با شیوع کووید19 زحمات ماماها افزایش چشمگیری یافت اما به نظرم هنوز نتوانستیم آنگونه که شایسته است از آنها تقدیر کنیم.

وی با اشاره به اقداماتی که ماماها انجام می دهند، اعلام نمود: برگزاری کلاس های مجازی آمادگی برای زایمان یکی از اقدامات نیروهای مامایی است که در طی دوره شیوع کرونا نیز 510 ماما در کل کشور به 100 هزار مادر آموزش دادند، کاهش تعداد آموزش مادران از آن جهت است که عملا آموزش حضوری به دلیل شیوع بیماری کاهش و بعضا حذف شده است و تنها آن دسته از مادرانی می توانند آموزش ببینند که به وسایل ارتباطی هوشمند برای آموزش آنلاین مجهز باشند. در مورد خود زایمان نیز 600 ماما در کل کشور تسهیلات زایمان طبیعی را در شبکه های بهداشتی انجام می دهند. در سال گذشته 18 هزار تسهیلات زایمانی توسط این ماماها اجرا شده است.

رئیس اداره سلامت مادران ادامه داد: با شیوع کرونا از اسفند ماه سال 1398 از همکاران خود خواستیم تا مادرانی که به دلیل آنفلوآنزا یا کووید19 به مراکز ما مراجعه می کنند را ثبت کنند؛ این فرایند ثبت تا مرداد ماه سال 1399 ادامه داشت و از آن پس پلتفرم را تغییر دادیم و آمار مراقبت ها و مدیریت بستری و سرپایی مادران مبتلا به کرونا در سامانه های ما به ثبت رسید تا حجم کار همکاران ما معین باشد. فراموش نکنیم ماماها در حوزه بهداشت در خط مقدم مقابله با بیماری کرونا به مادران باردار خدمت رسانی می کنند.

وی با اشاره به تغییر برخی اقدامات پس از شیوع کرونا، اظهار کرد: باید تمهیداتی می اندیشیدیم تا مادران باردار را به درستی شناسایی کرده و همچنین پس از شناسایی آنها را گم نکنیم. بر اساس آماری که در سیستم های ما ثبت می گردد حدود 60 درصد مادران باردار در بخش دولتی خدمات دریافت می کنند و 40 درصد مادران نیز به بخش خصوصی مراجعه می کنند. برای ایجاد دسترسی به همه مادران باردار تا در هر نقطه از کشور به راحتی بتوانند خدمات زایمان و کووید 19 دریافت کنند نیاز به یک سیستم و برنامه جامع داشتیم و این موضوع دلیلی شد تا با تفاهم با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در سامانه 4030 از تیر ماه سال گذشته بخش مشاوره بارداری مربوط به مادران باردار هم به این سامانه اضافه گردد.

چنگیزی ادامه داد: به طور کلی 290 نفر همکار ماما در سال 1399 در این سامانه از سراسر کشور همکاری داشته اند که کماکان این همکاری ادامه دارد و بر اساس خدمات ایشان در 9 ماه آخر سال حدود 180 هزار دقیقه مشاوره اجرا شده است. در این برنامه 18 ماما در کل کشور به شکل شبانه روزی و در 3 شیفت در این سامانه هم جوابگوی مادران هستند و هم مادران پرخطر از نظر کووید19 یا مامایی را شناسایی می کنند و اطلاعات مادر را به ستاد دانشگاهی مربوطه ارجاع می دهند و مسئول سلامت مادران دانشگاه علوم پزشکی اطلاعات را دریافت کرده و اقدامات مقتضی را انجام می دهد. این 18همکار من با جوابگویی به سوالات مادران باردار در کل کشور و با این شیوه توانستند در اعزام و انتقال مادران باردار اقدامات شایسته ای انجام دهند.

وی افزود: ما مدیون همکاران ماما هستیم؛ اما باید به همکاران بخش 4030 تبریک ویژه گفت زیرا هم وظایف روزمره خود را انجام می دهند و هم در شیفت های سه گانه خصوصا شب ها فعالیت می کنند وحتی این شیفت شبانه دلیلی برای تعطیلی کار روزانه آنها نشده است و همچون گذشته در حال فعالیت هستند. زمانی که چنین عشق و علاقه ای به کار وجود دارد آیا می توان حقوق این عزیزان را نادیده گرفت؟ ما برای تامین منابع مالی حقوق و مزایای این عزیزان در سامانه 4030 اقدام کردیم و امیدواریم حق الزحمه به دست شان برسد. برای سال 1400 بایستی فرایند تامین اعتبار را جوری طراحی کنیم که بتوانیم حداقل در فواصل 3 ماهه دستمزد این ماماها را پرداخت کنیم.

چنگیزی تاکید کرد: سرمایه گذاری بر مامایی تنها به معنی ارتباط یک طرفه و درخواست های مکرر ما از ماما نیست؛ بلکه باید توقعات او هم برآورده گردد. ماماها جزو مظلوم ترین گروه ها در نظام سلامت هستند. سرمایه گذاری بر ماما یعنی دیدن زحمات او و برآورده کردن ابتدایی ترین نیازهایش، اینکه صرفا سالی یک بار به تبریک روز ماما بسنده کنیم، کافی نیست .

وی درباره حقوق زایمانی و مراقبتی ماماها نیز گفت: در مورد حقوق زایمانی و مراقبتی ماماها بسیار صحبت کردیم ولیکن صدای ما به جای درستی نرسیده است. در بحث حق الزحمه زایمان برای ماماها دستورالعملی وجود دارد که امیدواریم عملیاتی گردد.

چنگیزی در ادامه صحبت هایش با تاکید بر لزوم جذب نیروی انسانی در حوزه مامایی، اعلام نمود: ماما در خارج از سیستم بسیار زیاد داریم اما نتوانستیم آنها را جذب کنیم؛ زیرا زمانی که مجوز استخدام گرفته می گردد ماماها دیده نمی شوند. در صورتی که اگر بخواهیم زایمان ایمن و مادر و نوزاد سالم داشته باشیم باید نسبت مادر باردار به ماما، یک به یک یا حداکثر دو به یک باشد که در حال حاضر این نسبت در زایشگاه ها چندبرابر حد ایده آل است .

وی درباره نقش ماماها در طرح جوانی جمعیت، گفت: یکی از بندهای خوب این قانون پیشنهاد اصلاح نسبت مادر باردار به تعداد ماما است تا در بلوک زایمان نیروی ماما به تعداد کافی باشدکه امیدواریم با تاکید بیشتر و ایجاد قانون این امر عملیاتی گردد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 6 خرداد 1400 بروزرسانی: 6 خرداد 1400 گردآورنده: managore.ir شناسه مطلب: 1576

به "جزییات ارایه خدمت به مادران باردار در بحران کرونا ، سامانه 4030 جوابگوی سوالات مادران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جزییات ارایه خدمت به مادران باردار در بحران کرونا ، سامانه 4030 جوابگوی سوالات مادران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید